Deset dní gastronomie ve východní stěně Torre Central del Paine
Deset dní gastronomie ve východní stěně Torre Central del Paine
Ve východní stěně centrální věže Paine (Torres del Paine, Patagonie, Chile) vede jedna impozantní, 1200 metrů dlouhá cesta. Tu lezecké sezóně 1973/1974 vylezli jako první Paul Fatti, Roger Fuggle, Art McGarr, Mervyn Prior, Mike Scott a Richard Smithers a ohodnotili ji tehdy za A4/5.10. Tu samou cestu pak v roce 2003 jako první zopakoval jihoafrický lezecký tým a od té doby se jí neřekne jinak než South African Route.
První volný přelez South African Route si v roce 2009 připsali velcí bigwallový harcovníci Ben Ditto, Nicolas Favresse a Sean Villanueva, přičemž čistě je těchto 1200 metrů patagonské žuly rozdělených do celých třiceti lezeckých délek za 7b+ nebo chceš-li v americké stupnice 5.12c. Ben, Nico a Sean před 14 lety po přelezu nešetřili superlativy s tím, že se jedná o nejlepší volně lezený bigwall, do kterého měli možnost se podívat.
Deset dní gastronomie ve východní stěně Torre Central del Paine
Letos v lednu do Jihoafrické cesty nastoupil mezinárodní tým tří lezců složený z Imanola Amundaraina z Baskicka a dvou Američanů Cedara Christensena a Tylera Karowa. Po prvních dvou dnech fixování se následně do jihovýchodní stěny centrální věže Paine nastěhovali na deset dní a za tu dobu se jim podařil společný team-free výstup tohoto bigwallového diamantu.
Kluci si ve stěně v závěsné posteli tentokrát vyloženě lebedili, kdy si v malém litinovém rendlíku pekli dokonce muffiny, empanadas a minipizzu. Co vše za deset dní ve stěně zažili se můžeš dozvědět z dokumentu, který pořídili ze svého výstupu.